Kol Morarması Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Kol Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Morarması

Kol morarması, koldaki derinin çarpma veya yaralanma sonucu içten kanaması ve belli bir bölgeye yayılması sonucunda oluşur. Çoğu zaman çarpma, darbe veya düşme gibi küçük kazalar ve travmalar nedeniyle meydana gelir. Genellikle normal karşılanır. Bu tür kazalar sonucu derinin altındaki damarlar ezilir ve hasara uğrar; bu da koldaki hasarlı bölgenin önce kırmızı, sonra mor bir görünüme bürünmesine neden olur. Hasarlı bölge zamanla kırmızıdan mora, moradan maviye, maviden yeşilimsi bir renge ve iyileşme sürecinde kahverengi bir görünüme dönüşür. Kolunuzu sehpaya çarptığınızda sonrasında morarma ihtimaliyle karşılaşabilirsiniz. Ancak, çarpma olmadan veya ağrı hissetmeden kolunuzda morluklar görüyorsanız, bu durumu ihmal etmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Eğer vücudunuzda, kolunuzda veya bacağınızda sebepsiz morluklar oluşuyorsa, bu durum kan hastalıklarının habercisi olabilir. Morlukların yanında ateş, vücutta kızarıklık veya şişkinlik gibi belirtiler varsa, kesinlikle sağlık kuruluşlarında kan testlerine başvurulmalıdır.

Kol Morarması Sebepleri Nelerdir?

  • Travmalar: Travmalar genellikle çarpma, darbe, düşme veya kaza sebepleriyle ortaya çıkar. Hasarlı bölgede deri altında kan damarlarının içten kanaması sonucu morarmalar oluşur. Çoğu zaman zararsız ve kendiliğinden iyileşen bir problemdir. Çarpmalar yani travmalar sonucunda morluklar oluşması normal olarak bilinir. Maksimum 2-3 haftada kendiliğinden iyileşme gözlemlenir.
  • Yaşlanma: Yaşlanma etkilerinden biri de vücudun kolaylıkla morarmasıdır. Vücut yaşlanırken damarların hasar görmesini engelleyen dokular zayıflar ve bu nedenle yaşlı insanların vücudunda çok daha çabuk morluklar oluşabilir.
  • Uzun Süreli Kullanılan İlaçlar: Uzun süreli kullanılan bazı ilaçlar derinin ve kanın incelmesine sebep olabilir. Bu durum darbe alan bölgenin çabuk morarmasına neden olur. Sık sık ağrı kesici alan bireylerin vücutlarında kolay morluklar oluştuğu saptanmıştır. Alerji, egzama veya astım ilaçları cildi inceltir; bu hastalıklara sahip kişiler yine vücutta morluklarla karşılaşabilir. Hasta olan kişi kullandığı ilaç sebebiyle morluklar görüyorsa, kendi başına ilacı kesmemeli, doktora başvurarak şikayetlerini dile getirmelidir.
  • Altta Yatan Diğer Hastalıklar: Kolda oluşan morlukların çarpmaya veya kullanılan ilaçlara dayalı olmadığı teşhis edildiğinde, morlukların hastalıktan kaynaklandığı düşünülebilir. Bu tür durumlarda mutlaka bir uzman hekime danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Radiye

26 Temmuz 2024 Cuma

Kolumu sehpaya çarptım ve hemen morarma oldu, bu normal mi? Yaşlandıkça vücudumda daha fazla morluk görmem doğal mı? ޞu anda kullandığım ilaçlar nedeniyle vücudumda sık sık morluklar oluşuyor, ilacı bırakmam gerekir mi? Sebepsiz yere kolumda morluklar oluşuyor, hangi durumlarda doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Radiye,

Kolunuzu sehpaya çarptığınızda hemen morarma olması, cildinizin hassasiyetine bağlı olarak normal olabilir. Yaş ilerledikçe cilt incelir ve daha kolay morarmalar görülebilir, bu da doğal bir süreçtir. Ancak kullandığınız ilaçlar nedeniyle sık sık morluklar oluşuyorsa, bu durum dikkate alınmalıdır. İlacı bırakma konusunda kesinlikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Sebepsiz yere morluklar oluşuyorsa, bu durum altta yatan başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu nedenle, özellikle morluklar çok sık ve açıklanamayan şekilde ortaya çıkıyorsa, bir doktora başvurmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Varis Morarma Yapar mı?

Varis Morarma Yapar mı?

Ayak Baş Parmak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Baş Parmak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Bacaklarda Morarma Neden Olur?

Bacaklarda Morarma Neden Olur?

Kol Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Morarma Nasıl Geçer?

Morarma Nasıl Geçer?

Güncel

Göz Morarması Nasıl Geçer?

Göz Morarması Nasıl Geçer?

Güncel

Bacakta Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Bacakta Morarma Belirtileri ve Tedavisi