Hamilelikte Bacaklarda Morarma Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Hamilelikte Bacaklarda Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte bacaklarda morarma, kan damarlarında tıkanıklık oluşması nedeniyle meydana gelir. Yüzeysel olmayan ve derinde yer alan toplardamarlarda yaşanan pıhtılaşmaya derin ven trombozu (DVT) denir. Bu toplar arterlerden kopan pıhtının akciğere, beyine benzeri organlara giderek damar tıkanıklığı oluşturmasına venöz tromboemboli denir. (Venöz = ven = toplardamar) Gebelik çağında hiçbir rahatsızlığı olmayan gebede dahi pıhtılaşma faktörlerindeki farklılıklar, hareketsizlik ve rahmin damarlara baskı yapması kan akımını yavaşlatması gibi sebeplerle damar tıkanıklığı oluşma ihtimali artar.

Venöz Tromboemboli

Yaklaşık 100 gebe kadından birinde görülmektedir. Bu oran 35 yaş üzerindeki gebelerde tahmini 2 kat artar. Gebelerde benzer yaştaki hamile olmayan kadınlara göre 10 kat fazla görülebilen bir hastalıktır. Venöz tromboemboli tespit edilen gebelerin tahmini %40'ı kadarında kalıtsal trombofili olarak adlandırılan hastalıklar (kalıtsal pıhtılaşma bozuklukları) görülmektedir.

Hamilelikte ve Emzirme (Lohusalık) Çağında Damar Tıkanıklığı Sebepleri ve Risk Faktörleri

  • Kalıtsal trombofililer: Pıhtılaşmaya meyil oluşturan doğuştan gelen genetik hastalıklar.
  • Obezite
  • Diyabet
  • Hareketsizlik
  • Travma
  • Damar tıkanıklığı geçirmiş olmak
  • İnflamatuar bağırsak hastalıkları
  • Sepsis ve önemli enfeksiyonlar
  • Antifosfolipid antikor sendromu - Polisitemia vera
  • Orak hücreli anemi
  • Çok uzun süre hareketsiz kalarak seyahat yapmak

Hangi Gebelerde Damar Tıkanıklığı ve Bacaklarda Morarma Daha Sık Görülür?

  • 35 yaşından büyük olanlar
  • Çok fazla doğum yapanlar (Multipar)
  • Uzamış doğum süresi
  • Sezaryen ile gerçekleşen doğumlar
  • Preeklampsi
  • Hiperemezis gravidarum
  • Puerperal inflamasyon

Hamilelikte Bacaklarda Morarma Belirtileri Nelerdir?

Damar tıkanıklığı halinde bacakta morarma ve şişme, ödem, kızarma, sıcaklık artışı, hassasiyet, ağrı gibi belirtiler meydana gelebilir.

Pulmoner emboli, yani akciğere pıhtı atması gibi bir durum oluşmuşsa soluk almada zorlanma, göğüste ağrı, soluk borusundan kan gelmesi, hızlı soluk alma, soluk darlığı, çok yorgunluk gibi önemli bulgular ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Bacaklarda Morarma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisinde özellikle pıhtılaşmayı engelleyici heparin gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bilinir. Tedavi, gebelik süresince ve doğum sırasında ve sonrasında bir süre aynı şekilde devam ettirilir. Altta yatan pıhtılaşmaya sebep olan faktörlere yönelik tedavinin devamı ve tarzı belirlenir. Yukarıda da bahsedilen bazı risk faktörlerinin varlığında damar tıkanıklığı meydana gelmeden önce bu ilaçlar önleyici (profilaktik) olarak başlatılır. Hamile kaldığınız andan itibaren hormonlarınız bebeğinize güvenli ve büyümeye elverişli bir ortam hazırlayabilmek amacıyla vücut sisteminizi değiştirmeye başlar. Bebeğiniz için gereken bu değişiklikler baş ağrısı, mide bulantısı ya da sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar verebilir. Dahası, bu değişiklikler fizyolojik ve duygusal yorgunluğa da neden olabilir. Ancak pek çok anne adayı gibi siz de büyük bir ihtimalle bu rahatsızlıkların sadece bir kısmını yaşayacaksınız. Bunların çoğu doğum sonrasında kısa bir süre içinde kaybolacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tümenbay

21 Temmuz 2024 Pazar

Hamileliğim boyunca bacaklarımda morarma ve şişlik fark ettim. Bu durum derin ven trombozu (DVT) olabilir mi? Ayrıca, nefes almakta zorlanma ve göğüs ağrısı gibi belirtiler de yaşıyorum. Venöz tromboemboli olup olmadığımı nasıl anlayabilirim ve hangi tedavi yöntemlerini uygulamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tümenbay,

Hamilelik sürecinde bacaklarda morarma ve şişlik, kesinlikle dikkate alman gereken belirtilerdir. Derin ven trombozu (DVT) bu belirtiler arasında olabilir. Özellikle nefes almakta zorlanma ve göğüs ağrısı gibi belirtiler, pulmoner emboli gibi daha ciddi bir duruma işaret edebilir. Bu belirtileri yaşadığında mutlaka bir doktora başvurmalısın.

Venöz tromboemboliyi anlamak için doktorun seninle fiziksel bir muayene yapacak ve muhtemelen bir dizi test isteyecektir. Doppler ultrasonografi, D-dimer testi ve bazen MRI gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Tedavi yöntemleri ise genellikle antikoagülan ilaçlar kullanılmasını içerir. Hamilelik durumu göz önüne alınarak, doktorun uygun bir tedavi planı hazırlayacaktır. Bunun dışında, bacaklarını yüksekte tutmak, kompresyon çorapları giymek ve mümkün olduğunca hareketli kalmak gibi önerilere de uyabilirsin.

Sağlıklı bir hamilelik dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni